Chokoladens historie

Chokoladens historie kan deles op i tre hovedperioder: Den mesoamerikanske periode, den europæiske periode og perioden fra drikke- til spise chokolade. Chokoladens historie starter i det mellem- og sydamerikanske område. Før Europæerne kom til Mellemamerika hed det Mesoamerika og dækkede området, hvor vi i dag finder Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras og Nicaragua.

Den mesoamerikanske periode:

Kakaobønner kan spores tilbage til 1500 år f.Kr. hvor Olmekerne brugte kakaobønner ’’Kakawa’’ sammen med andre fødevarer såsom: majs, chili og bønner til at lave en bitter drik. I år 1400-1100 f.Kr. er der fundet beviser for at Mayaerne begyndte at dyrke kakaotræer. Kakao eller Kakaw som betyder ’det guderne indtager’ blev ristet og blev tygget som et nydelsesmiddel eller som medicin. Mayaerne brugte også kakaobønner som offergave til guderne. Efter Mayaernes rige faldt byggede Toltekerne ca. 900 e.Kr. et samfund af ruinerne. Toltekerne troede at kakaotræet var en gave fra Quetzalcoatl – deres præstegud. Toltekerne blev udmanøvreret af Aztekerne, som styrede hele området frem til 1500-tallet. Efter Aztekernes overtag blev kakaobønner brugt som valuta. Kakaoen var nu udbredt i meget af Syd- og Mellemamerika. Kakaobønnen var så værdifuld, at det blev almindeligt at bruge den som betalingsmiddel. Brugen af kakaobønner som valuta varede i ca. 1.000 år fra 500 til 1500 e.Kr.

Den europæiske periode:

Chokoladens historie fortsætter i Europa efter at Spanien i 1502 stødte på kakaoen på øen Guanaja, som i dag hører til Honduras. Spanieren Hernan Cortés tog turen over Atlanten i 1519 og mødte selveste aztekerkongen Montezuma, som ifølge legenden troede, at det var guden Quetzalcoatl som kom tilbage. Cortés udfordrede Montezuma og overtog styret som Spaniens første guvernør i den nye verden i 1521. Han fik plantet kakaotræer flere steder i det caribiske område og præsenterede den spanske konge for kakaoen i 1528. I de næste knap 100 år havde Spanien monopol på kakaomarkedet, hvor smagen på den nye drik blev tilpasset de europæiske smagsløg. Den udviklede sig snart til en elitær drik ved hoffet.

I løbet af 1600-tallet bredte kakaoen sig til en række lande. I England kom kaffen, teen og kakaoen til landet stort set samtidig, og en ny trend med kaffehuse opstod, hvor det bedre borgerskab fik mulighed for at nyde en af de nye drikke. I Danmark kom kakaoen formentlig først til landet i 1700-tallet, og det var i de første mange år en apotekervare.

Fra drik til spisechokolade


Chokoladens historie udviklede sig drastisk i 1828, da hollænderen Van Houten opfandt en metode til presning af kakaomasse, således at en stor del af kakaosmørret blev fjernet. Det gav et mere kakaopulverlignende produkt, som var nemmere at håndtere til kakaodrikken. Uden at vide det skabte Van Houten samtidigt grundlaget for at kunne lave spisechokolade, som var kakaosmør i sin rene form. Den første chokoladeplade blev støbt i Bristol i England i 1847 af Joseph Fry den Yngre. Peter Daniel fra Nestlé i Schweiz fortsatte udviklingen ved at tilføre mælkepulver i chokolade, og dermed blev den første mælkechokolade lavet i 1875. Spisechokoladen resulterede i et kvantespring i behovet for kakaobønner og dyrkningen spredtes. Afrika, med Ghana og Elfenbenskysten i spidsen, blev betydelige producenter. I dag står de to lande for mere end halvdelen af verdensmarkedsproduktionen. Efter to verdenskrige med knaphed på råvarer kom der fart på chokoladeproduktionen i 1960’erne og fremefter. Chokolade var nu ikke kun til mærkedage, men blev en hverdagsnydelse.