BRYGGEMETODER

Her på siden finder du en række af forskellige bryggemetoder. Der findes utrolig mange bryggemetoder, og vi har her samlet 6 af de mest populære, så du kan udforske og udvide din kaffehorisont. Du finder kaffe metoder med pour over og filter, stempelkande, filtermaskine, espresso, mokkakande og aeropress. God fornøjelse!

POUR OVER & FILTER

Når man manuelt brygger med filter kan man få en meget klar kop kaffe med en delikat og ren smag.
Det er ikke det store udstyr der skal investeres i, og selvom vi vil anbefale at hælde vandet fra en kedel med svanehals, da det giver et mere stabilt og langsomt flow, kan en helt almindelig elkedel også bruges.
Dog kan vi ikke understrege nok, at det rigtige filter også har en indflydelse på den endelig kop kaffe. Vi anvender gerne selv Harios V60 filtre, ligesom vi også foretrækker Harios V60 tragte, der med dens koniske form og specielle riller på indersiden af tragten giver den perfekte vandstrøm.

DOSERING: 7-9 g kaffe til 150 ml vand
FORMALINGSGRAD: mellemfin
TRÆKKETID: 2 minutter

Sådan brygger du Pour Over kaffe:

  1. Kog vandet og lad det køle af til en temperatur på omk. 92° – 95°. Kværn imens kaffen (her kan du med fordel eksperimentere med formalingsgraden og dine egne præferencer).

  2. Skyl filteret og sæt det i tragten, hvorefter kaffen kommes i.

  3. Sæt tragten på en kande eller kop og placer det hele på en vægt. Hæld lidt vand på som væder alt kaffen. Lad det stå i 30 sekunder, og giv kaffen lov til at ”blomstre” og svulme op.

  4. Dernæst hældes roligt og langsomt det resterende vand på. Brug omkring 1 ½ minut.

  5. Når kaffen er brygget færdig røres der kort i den, for at udligne smagsforskellen i top og bund. Den førstbryggede kaffe i bunden er stærkere end den i toppen.

Hældeteknik:

Hæld langsomt i cirkler mod midten. Det er vigtigt ikke at hælde langs kanten, da vandet blot vil løbe direkte gennem filteret.

Udforsk "POUR OVER & FILTER" metoden med disse produkter

STEMPELKAFFE

Når man brygger på stempelkande, får kaffen lov til at være i kontakt med vandet længere, og derfor får man et rigtig godt udtræk af kaffens aroma og smag.
De fleste kaffer gør sig godt i stempelkande. En ulempe ved stempelkanden er det grove filter, som flere kander desværre er udstyret med. Det betyder at små partikler slipper igennem under stempling og kan give en lidt støvet mundfølelse. Her kan vi f.eks. anbefale at bruge Harios stempelkander, da de er udstyret med et finere filter.

DOSERING: 60 g kaffe til 1L vand
FORMALINGSGRAD: grov
TRÆKKETID: 4 minutter

Sådan brygger du stempelkaffe: 

  1. Kog vandet og lad det køle af til en temperatur på omk. 92° – 95°. Kværn imens kaffen, og kom den i stempelkanden.
  2. Sæt nu et ur på 4 minutter og hæl derefter vand på den groftmalede kaffe. Rør evt. kort rundt med en ske. Kaffen lægger sig nu i toppen af kanden.

  3. Efter de 4 minutter er gået røres der igen i kaffen, hvorefter den falder til bunds. Her kan du godt bruge et øjeblik på at nyde duften af den friskbryggede kaffe.

  4. Inden du stempler kaffen, tager du en ske og fjerner skummet på toppen. Skummet indeholder en del bitterstoffer, som ikke gør noget godt for kaffeoplevelsen. Når skummet fjernes, vil du få en meget renere kop. 

  5. Vent et øjeblik til de små kaffepartikler er faldet til bunds. Derefter kan top-delen sættes på kanden og kaffen stemples. Der skal ikke bruges kraft på at trykke stemplet i bund. Møder man for meget modstand, kan din formalingsgrad være for fin. 

Så er du klar til at servere en frisk brygget kop kaffe. 

Udforsk "STEMPELKAFFE" metoden med disse produkter

FILTERMASKINE

Når du skal brygge kaffe på en filtermaskine, får du ikke nødvendigvis en kedelig kop kaffe. Men nogle små tricks og den rigtige formaling kan en filtermaskine frembringe en velsmagende kop kaffe. Ved filterbryg er det desuden vigtig, at sikre at maskinen er i god drift og har et godt varmeelement, så vandet ikke er for koldt ved gennemløb, og den rette smag ikke opnås.

DOSERING: 60-70 g kaffe til 1 L vand
FORMALINGSGRAD: mellemgrov (grovere end den almindelige supermarkedskaffe)
TRÆKKETID: Afhænger af maskinen, men ca. 5-8 minutter.

Sådan brygger du filterkaffe:

  1. Afmål og kværn kaffen. Formalingsgraden betyder alverden for gennemløbstiden og dermed den endelige smag og styrke i kaffen. Vi anbefaler en mellemgrov formaling, der er grovere end de fint malede kaffer i supermarkederne. Maler du selv dine bønner, så prøv dig frem.
     
  2. Skyl filteret inden du sætter det i maskinen, så kaffen ikke får en eventuel bismag fra papiret.

  3. Kaffen hældes i maskinens tragt, vand påfyldes og maskinen tændes. Når de sidste dråber er trukket igennem er kaffen klar. 

Tip! Lad ikke kaffen stå og ”snurre” på den varme kogeplade, det brænder kaffen som bliver besk i smagen. Bryg hellere en mindre mængde af gangen, eller hælder det over på en termokande.

Udforsk "FILTERMASKINE" metoden med disse produkter

ESPRESSO

Den rette formalingsgrad og bryggeudstyr (maskine) giver udslag når du laver espresso. Er kaffen for groft malet, render kaffen for hurtig igennem og bliver tynd. Er den modsat malet for fin, kan der frembringes bitterhed og syrlighed som kaffen ikke er designet til. Derfor er det vigtig at male kaffen korrekt, tampe kaffen med det rette tryk, samt sørge for kaffen brygges under det rette tryk.

DOSERING: 9-12 g kaffe til 30-40 ml vand (enkel espresso), 18-22 g kaffe til 60-75 ml vand (dobbelt espresso)
FORMALINGSGRAD: fin
GENNEMLØBSTID: 28-32 sekunder
TRYK: minimum 9 bar

Sådan brygger du Espresso: 

  1. Kværn kaffen direkte i filterkurven. Husk at sørge for at filterkurven er ren inden brug, så gammel kaffe ikke forhindrer gennemløb.
     
  2. Fordel kaffen jævnt i filterkurven, så der ikke er nogle ujævnheder. Her er det vigtigt at mængden er ens overalt, så vandet løber jævnt igennem kaffen.
     
  3. Herefter tampes kaffen. Det gøres for at sikre, at vandet ikke bryder kaffen og dermed skaber en kløft ned igennem og dermed bliver tynd. Når du tamper er det vigtigste, at du fordeler vægten jævnt og dermed tamper helt lige.

  4. Tør kanten af filteret ren, og skru filteret på maskinen.  

Når espressoen brygges, skal den løbe tykt fra hanen. Gennemløbstiden skal være ca. 28-32 sekunder. Hvis du skal justere på gennemløbstiden, kan du starte med at male kaffen finere eller grovere. Alternativt at tampe hårdere eller lettere. Vi vil dog anbefale dig kun at ændre på én ting af gangen, så du hele tiden har styr hvad der gør udslaget for hvornår din espresso er helt perfekt.

Udforsk "ESPRESSO" metoden med disse produkter

MOKKAKANDE

Med brygning på en mokkakande vil man finde lidt af samme intensitet som vi kender fra espresso. Dog uden espressoens velkendte crema, der kommer når kaffen brygges under højt tryk. Kaffen vil også se mere grumset ud end almindelig velkendt espresso.

Mokkakanden kan dog stadig give en fyldig kop espresso, og den er derfor oplagt til brygning i hjemmet, hvis man ikke har en espressomaskine ved hånden. 

DOSERING: 15-20 g kaffe til 60-70 ml vand
FORMALINGSGRAD: fin (som til espresso)
GENNEMLØBSTID: ca. 1 minut

Sådan brygger du med Mokkakande:

  1. For at undgå at din mokkakande bliver for varm og skolder din kaffe, kan du med fordel varme vandet i en elkedel først.

  2. Vandet fyldes i kandens underdel op til sikkerhedsventilen.

  3. Fyld kaffe i kandens rist (skal ikke tampes som ved almindelig espresso) og skru mokkakanden sammen. Her kan den nederste del godt være blevet varm, hvis du har kogt vandet først. Så pas på.

  4. Sæt mokkakanden på et passende blus og tænd på højeste blus. Vandet vil nu (igen) bringes i kog og dampen vil ved hjælp af ventilen tilgå kaffen der derefter koges op i serveringskanden.
Udforsk "MOKKAKANDE" metoden med disse produkter

AEROPRESS

Med en Aeropress kan du brygge en enkel kop kaffe af gangen. Bryggeprocessen med Aeropress minder en del om stempel, men til Aeropress benyttes der dog et filter. Filteret giver en langt renere kop kaffe en stempelkanden gør, men kaffen har stadig god kontakt med vandet gennem hele trækketiden.

DOSERING: 16-18 g kaffe til ca. 250 ml vand
FORMALINGSGRAD: mellemfin (lidt finere end stempel)
TRÆKKETID: 1½-2 minutter

Sådan brygger du med Aeropress:

  1. Kog vandet op og lad det stå i ca. 1 minut til temperaturen er faldet til ca. 90 grader.

  2. Afmål og kværn din kaffe. Her har du rig mulighed for at lege med din kaffe og justere på formalingsgraden.

  3. Vend Aeropressen på hovedet og sæt stemplet i til lige under 4-tallet. Kom kaffen i Aeropressen.

  4. Vandet hældes nu i. Husk at starte din timer. Start op med en del vand, for så at lade kaffen trække lidt. Efterfyld med vand og rør rundt.

  5. Skyld et filter og sæt det i filterholderen, som du dernæst skruer på.

  6. Efter tiden er gået vender du Aeropressen om, og du kan nu stemple kaffen i er roligt tempo.
Udforsk "AEROPRESS" metoden med disse produkter